0 ks - 0,00€ s DPH
Váš košík je prázdny!

Zľava na obliečky MATEJOVSKÝ iba do vypredania TU

Viete si vybrať vhodný uterák? (alebo prečo nepoužívať aviváž)

Napísané: 2010-01-29 Počet prečítaní: 3786
Viete si vybrať vhodný uterák ? (alebo prečo nepoužívať aviváž )   Odpoveď na najčastejšiu otázku, ako si správne vybrať vhodný uterák a osušku, väčšina z nás sformuluje do jednoduchej odpovede “uterák musí byť príjemný na dotyk, jemný k pokožke a musí byť savý”. Ale ako zistíme, že uterák, ktor...

Viete si vybrať vhodný uterák ? (alebo prečo nepoužívať aviváž )

 
SOLAROdpoveď na najčastejšiu otázku, ako si správne vybrať vhodný uterák a osušku, väčšina z nás sformuluje do jednoduchej odpovede “uterák musí byť príjemný na dotyk, jemný k pokožke a musí byť savý”.
Ale ako zistíme, že uterák, ktorý držíme v predajni v ruke, alebo nás očaria fotky v katalógu, prípadne v internetom obchode, bude ten, ktorý spĺňa naše kritéria? Informácie o gramáži, na ktoré sa pýta zákazník pri kúpe, často skresľujú obraz o kvalitnom uteráku. Rozhodovať sa podľa gramáže má svoje výhody, ale aj nevýhody. Gramáž nás informuje o tom, koľko bavlnenej priadze bolo použitej na 1 m2 froté, ale nie o tom, aká kvalitná bavlna bola použitá. Bežné gramáže sa pohybujú od 300-600 g/m2.
 
LUWRPredpoklady na kvalitný uterák môžeme zhrnúť do nasledujúcich riadkov. Hlavný účel uteráku je, aby utieral, teda bol savý. Zabezpečí nám to prirodzená vlastnosť suchého rúrkovitého bavlneného vlákna, ktoré prirodzene nasáva vlhkosť. Keď chceme mať teda dobrý uterák, tak musí byť vyrobený z kvalitnej a čistej bavlnenej priadze. Najkvalitnejšia bavlna pochádza z Egypta a afrického kontinentu – oblasti, kde je málo zrážok. Rovnako dôležité sú vlákna použité na priadzu. Dlhé (česaná priadza) alebo krátke (vretenová priadza). S vretenovou priadzou sa stretávame pri pracovných uterákoch, ale väčšina z nás, má už doma froté uteráky z dlhých vlákien. Priadza z dlhých vlákien ma vyššiu schopnosť nasávať vlhkosť, je pevnejšia a má vyššiu životnosť.
 
LISBOANákup uterákov je v súčastnosti veľmi módnou záležitosťou. Každý výrobca sleduje aktuálne trendy na svetovom trhu a podľa toho prispôsobuje svoju kolekciu. V dnešnej dobe už nie je problém doladiť si kúpeľňu vhodnou farebnosťou, alebo štýlom. Odvážne pestré farby, 3D vystupujúce obrazce, prekrásne kvetinové, listové, secesné vzory na bordúre, jemné štrasové kamienky, kombinácia tkaniny s froté, jemné strapce, to všetko môžeme pozorovať pri módnych trendoch. Kolekcie uterákov majú dokonca svoje mená, preto pre predajcov nie je problém nájsť na poličke žiadaný uterák. Preferujeme modernú kúpeľnu, alebo máme radi vidiecky štýl? Nebojme sa pýtať a hľadajme svoj štýl.
 
Občas potrebujeme zmenu vo svojej domácnosti. Ak uvažujeme nad zmenou kúpeľne, nie je nutné hneď meniť obkladačky, ktoré nemáme ani rok. Urobme si radosť a vymeňme uteráky. V dnešnej dobe sa do popredia dostávaju prírodné, hnedé odtiene obkladačiek, tzv. neutrálne odtiene. Nebojme sa experimentovať a do takejto kúpeľne zvoľme napríklad tyrkysové uteráky, tyrkysovú predložku pred vaňu, alebo umývadlo. Ak je toto príliš odvážna kombinácia, ponechajme prírodné odtiene uterákov a skombinujme ich napríklad so škoricovou, alebo terakotovou farbou. Pokiaľ nám veľkosť kúpeľne dovolí, pekne naaranžovaný valček osušky a uteráka môže byť vhodnou dekoráciou (viď obrázok).
 
 
 
 
 
Aké je odporúčané množstvo a vhodná veľkosť uterákov do domácnosti? Môžeme sa spoľahnúť na naše zaužívané spôsoby. Najbežnejšie kupujeme uterák s univerzálnym rozmerom 50x90cm. Malý uteráčik 30x50cm cm je vhodný na bežné utieranie rúk, alebo dámy ho často používajú pri večernej toalete na dôkladne utretie tváre. Osuška 70x140cm je určená na utieranie po sprchovaní alebo kúpaní. Špecialnejšie sú osušky 90x150cm alebo 100x150cm používané v Spa a Wellness a tzv. plážové osušky o rozmeroch 100x180cm alebo podobných - ich použitie je dané už názvom. Z hygienických dôvodov je lepšie, ak má každý člen rodiny svoj vlastný uterák. V materských škôlkach si detičky rozlišujú svoj uteráčik podľa obrázkov, alebo vyšitých mien. V domácnosti ich môžeme odlíšiť farebnosťou, alebo inou bordúrou.
 
Ak sme si vhodne vybrali farebnosť, štýl a rozmer, nemali by sme zabudnúť na správne pranie a sušenie, čo je základným predpokladom dlhej životnosti. Tieto informácie nám poskytne aj malá vignetka “vysačka”. Symboly, ktorým nerozumieme, nám objasnia školení predajcovia, alebo si ich vyhľadáme na internete. Pred prvým použitím nezabudnime uteráky samostatne oprať. Zabránime tak uvoľneným vláknam “prilepiť” sa na naše oblečenie. Používame pracie prostriedky, ktoré neobsahujú bieliace zložky na báze chlóru, pri teplotách maximálne 40-60st. Dobrý predajca Vám odoporučí nepoužívať aviváž, ktorá veľmi rýchlo upcháva rúrkovité vlákna a po čase sa stane uterák nesavý "ale voňavý".  Pri používaní je veľmi dôležité,  aby mal uterák možnosť  medzi utieraniami vysýchať, najlepšie prehodený na rebríkovom radiátore alebo inom sušiaku. Pretože ak uterák z čistej bavlny "zatuchne" už sa nedá vyprať. Takýto uterák budeme cítiť po dvoch troch utretiach.  Musíme si uvedomiť, že kvalitnejší uterák, je schopný nasať viac vlhkosti a následne i viac vlhkosti musí vydať pri vysýchaní.  Podľa tejto podmienky si vyberáme i gramáž uteráku, aby sme ho mali doma možnosť usušiť.
 
 
 
Zaujímavosti a novinky, ktoré sú už dostupné aj na Slovensku
 
ORGANICBIO uteráky - bavlnené vlákna sú prírodne, uteráky sú z organickej bavlny, ktoré sú vyprodukované na tzv. organickej báze kontrolovanej od pestovania bavlny až po finalny produkt. Zo všetkych  procesov sú vylúčené pesticídy, chemické látky, umelé farbivá a pod. Bio uterák Vám určite nespôsobí alergiu. 
Bambusové uteráky – okrem bežnej bavlny, je v uteráku zastúpené tiež bambusové vlákno, približne 30-60%. Bambusový uterák má približne o 40% vyššiu savosť, rýchlejšie schne, je antialergický, antibakteriálny, jemný a na vzhľad príjemne lesklý.
Prírodné farbivá – dnes sú už dostupné uteráky, ktorých požadovaná farba je dosahovaná jedinečne spracovaným, mäkčeným ľanovým vláknom.

Autor: Mgr. Mária Hirnerová, EVENIT, shop.evenit.sk
Spolupráca: Ing.Ľuboš Regec, TIS Slovakia