0 ks - 0,00€ s DPH
Váš košík je prázdny!

IBA DNES!! zľava na celú objednávku s kupónom EVENIT10ALL a ***50% zľavy**** na prehozy - TU, len do vypredania

Tipy a triky - Odstraňovanie škvŕn z textilu

Napísané: 2014-01-30 Počet prečítaní: 31710
Tipy a triky - čistíme / Odstraňovanie škvŕn z textilií, nielen bytových Ako odstrániť niektoré škvrny z textílií ?Existuje množstvo informácií o správnej starostlivosti a osobitne o tom ako odstraňovať škvrny. Teraz si predstavíme niekoľko najpopulárnejších teórií.                     ...

Tipy a triky - čistíme / Odstraňovanie škvŕn z textilií, nielen bytových

Ako odstrániť niektoré škvrny z textílií ?Existuje množstvo informácií o správnej starostlivosti a osobitne o tom ako odstraňovať škvrny. Teraz si predstavíme niekoľko najpopulárnejších teórií.

Odstraňovanie škvŕn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Škvrny všeobecne
Nikdy nežehlite niečo, čo má škvrnu ! Teplom totiž zažehlíte škvrnu do oblečenia. Jedinou výnimkou je oblečenie špinavé od vosku. Náš tip: Škvrnu zakryte savým /novinovým/ papierom, pomaly ju prežehlite -vosk do papiera vsiakne.

2.Mole
Guľôčky proti moliam môžu mať veľmi prenikavú vôňu, až zápach a nie vždy sú na ochranu oblečenia nevyhnutné. Po prvé, mole neznášajú svetlo a vyrušovanie, takže pravidelné otváranie zásuviek a hýbanie so šatami môže zabezpečiť, aby sa vo vašom kašmírovom oblečení neusadili. Náš tip: Mole nenávidia aj teplo, preto  perte oblečenie pri vysokej teplote. Ak je však príliš jemné, zabaľte ho do igelitového vrecka a na dvadsaťštyri hodín ho odložte do mrazničky.

3.Krv
Škvrny od krvi sa dajú odstrániť tak, že zašpinený odev vložíte do slanej vody a potom oblečenie vyperiete v studenej vode. Najlepšie je tkaninu zašpinenú krvou najskôr na niekoľko hodín ponoriť do studenej vody, potom ju v studenej vode preperieme a nakoniec vyperte vo vlažnom roztoku. Alebo ihneď vyperieme v studenej vode s mydlom. Staré škvrny od krvi najskôr potrieme roztokom čpavku (v pomere jedna lyžička čpavku na pohár vody), potom roztokom bóraxu (v rovnakom pomere) a nakoniec bežne vyperieme v teplej vode. Sú to ale chemikálie, takže pozor, čo látka znesie. Postup je ale nutné opakovať a opatrne doplniť mechanicky. U bielych textílií je možné vykonať bielenie 3% roztokom peroxidy vodíka.

4.Škvrny od potu
odstraňujeme tiež čo najskôr, lebo tkanina mení farbu a jej štruktúra sa poruší. Staré škvrny od potu sa odstraňujú veľmi ťažko! Môže to byť trochu namáhavé, ale odstrániť sa dajú. Škvrny od potu sú chybičkou krásy na mnohých kvalitných látkach, môžete ich však odstrániť zriedením jednej polievkovej lyžice bieleho destilovaného octu v 250 ml teplej vody a do tejto zmesi škvrnu od potu namočíte. Potom operte ako obyčajne. Ak škvrna (a zápach!) nezmizne, namočte oblečenie do roztoku čajovej lyžice bóraxu rozpusteného približne v pollitri teplej vody. Operte ako obyčajne a zaveste, aby sa vysušilo.
Z prádla sa dajú odstrániť roztokom soli (hrsť soli do litra vody) a do roztoku na niekoľko hodín namočíme a potom starostlivo vyplákame. Na farebných tkaninách sa odporúča tieto škvrny pretrieť 10% liehovým roztokom. Z pletených výrobkov je odporúčané škvrny od potu odstraňovať silným roztokom kuchynskej soli, alebo aj liehom. Z bielych bavlnených materiálov sa môžu odstrániť čpavkom – postihnuté miesto ním potrieme a potom prežehlíme cez plátno namočené v čpavku.

5.Škvrnu spôsobenú močom
najskôr vyčistíme tekutým saponátom bez prídavku vody, potom použijeme kyselinu citrónovú. Potom textílie dôkladne vyperieme vlažnou vodou. Škvrny sa tiež odstraňujú praním vlažným roztokom pracieho prostriedku alebo 3% čpavkovým roztokom. Môžeme použiť aj vlažný liehový roztok s mydlom a trochou čpavku. Odstraňovanie škvŕn po moči je obtiažne a postup je nutné znovu opakovať.

6.Žuvačka
sa z látky dá odstrániť! Môže sa zdať prilepená navždy, ale žuvačku z bielizne odstránime tak, že ju potrieme kúskom ľadu, mala by stuhnúť a odlepiť sa,  menší kúsok bielizne môžeme dať na niekoľko hodín do mrazničky. Eventuálne škvrnu očistíme acetónom..

7.Atrament
Dá sa odstrániť prostriedkom na umývanie riadu ! Najprv dajte oblečenie pod prúd studenej vody, až kým stekajúca voda nebude číra. Potom na zadnú stranu škvrny naneste prostriedok na umývanie riadu. Opäť opláchnite studenou vodou a operte ako obyčajne.
Škvrny od atramentu vyčistíme aj tak, že čo najskôr použijeme zmes citrónovej šťavy, vody a soli. Staré fľaky sa majú cez noc vopred namočiť do podmaslia. Dnes je väčšina atramentov roztokom organických farbív. Čerstvé škvrny je možné odstrániť pomocou kyseliny šťaveľovej (pomerne agresívna), na odstraňovanie škvŕn aj z farebných textílií je možné použiť rovnako glycerol, lieh či roztok s čpavkom

8.Na lepidlá
vyskúšame najlepšie rozpúšťadlo, ktoré obsahuje spomínané lepidlo, alebo acetón či benzín. Čistené miesto pritom vysušujeme savým papierom. Škvrny od lepidiel prírodného pôvodu – ako  škrobové lepidlá, arabská guma a podobne, čistíme vymývaním teplým roztokom pracieho prostriedku. Škvrny preklepávame do savej podložky (napríklad utierky) a nakoniec ich dôkladne prepláchneme vodou. Škvrny od lepidiel na báze syntetických látok čistíme organickými rozpúšťadlami, napríklad benzénom, toluénom alebo perchloretylénom. Škvrny od disperzných lepidiel odstraňujeme pomocou acetónu a od epoxidových lepidiel ich môžeme odstrániť len ak sú čerstvé – najlepšie benzínom alebo toluénom a dočistíme benzínom alebo acetónom.

9.Škvrny od prepisovačiek
sa čistia veľmi ťažko, najlepšie si s nimi poradíme pokiaľ sú čerstvé – použijeme na ne kolínsku, silnú slivovicu, francovku alebo iný liehový roztok, ktorý je po ruke. Škvrnu necháme presiaknuť do podložky. Na syntetických materiáloch (rovnako ako u atramentových škvŕn) veľa šancí na odstránenie ale nemáme.

10.Farby na razítka
sa čistia tiež zložitejšie. Najskôr odstránime mastnotu pomocou benzínu alebo perchloretylénu. Zvyšnú škvrnu preklepeme do podložky – čistíme najskôr teplým glycerolom a potom teplým liehom.

11.Škvrny od fixiek a popisovačov
čistíme najskôr čistým liehom a potom koncentrovaným saponátom.

12.Škvrny spôsobené plesňou
vyperieme vo vlažnej vode s prídavkom enzymatického pracieho prostriedku, niektorú látku možno vybieliť Savom či podobným prípravkom. Pokiaľ pleseň prenikne do hĺbky, je jej odstránenie veľmi obtiažne. Textíliu môžeme skúsiť namočiť do roztoku jemného pracieho prostriedku (napríklad na vlnu) a necháme dlhodobo pôsobiť (po celý deň), potom vybielime.

13.Škvrny od hrdze
najlepšie odstránime kyselinou citrónovou, potom potierame liehom. Staršie škvrny sa čistia zohriatym 10% roztokom kyseliny šťaveľovej a potom textíliu dôkladne prepláchneme vodou.

14.Živica
Zmäkčíme ju najskôr olejom, potom trieme striedavo jadrovým mydlom, prepierame teplou vodou a potom terpentínom. Látku dáme medzi dva savé papiere a prechádzame žehličkou. Menšia škvrna potom pustí liehom.

15.Škvrny od trávy, ale aj napríklad od špenátu
čistíme liehom, môžeme ich tiež potrieť surovým zemiakom. Po vypraní látku, na ktorej je to možné, vybielime 3% peroxidovým roztokom, do ktorého pridáme niekoľko kvapiek čpavku – u farebných látok použiť čpavok nemôžme. U chúlostivejších látok (vyskúšame niekde na leme), peroxid ešte zriedime.

16.Škvrny od blata
môže byť tiež problematické čistiť. Nečistíme hneď, necháme oschnúť, vykartáčujeme tvrdou kefkou, očistíme benzínom, kefkou namočenou v saponáte a nakoniec vymyjeme vodou s octom.

17.Asfalt či decht
zoškrabneme ho rozohriatym nožom, staršiu škvrnu nahrejeme teplým jedlým olejom, potom čistíme čističom škvŕn – látku podložíme utierkou a na ňu dáme niekoľkokrát prežehlený savý papier a podložku niekoľkokrát vymeníme.

18.Sadze, pokiaľ sa nám dostanú na oblečenie, čistíme striedkou chleba.

19.Škvrny od ovocia
Škvrny od ovocia, zvlášť zaschnuté, patria k najobtiažnejšie odstrániteľným, musíme sa preto s ich čistením poponáhľať. Čerstvú  škvrnu od jablka, ovocia alebo ovocných štiav rýchlo posypeme soľou alebo vysajeme savým papierom. Môžeme tiež pretrieť prerezaným citrónom a ešte vyperieme v horúcej vode s pracím práškom. Škvrny od ovocnej šťavy čistíme rovnako studenou vodou so saponátom, dočistíme kyselinou citrónovou, prípadne citrónovou šťavou. Škvrny od ovocia z vlnených látok zmyjeme studenou vodou s mydlom alebo látku (stálofarebnú) cez noc namočíme do kyslého mlieka, vyperieme a dobre vyplákame. Chemicky možno „ovocné škvrny“ čistiť napríklad čpavkovou vodou alebo zriedeným roztokom sódy. Staré farebné škvrny musíme najskôr narušiť bieliacimi prostriedkami - napríklad zmesou liehu, 3% peroxidu vodíka a čpavkovej vody (v rovnakom pomere). Staršie škvrny čistíme aj roztokom vody s čpavkom (10:1). Z umelých vláken ovocné škvrny nepúšťajú.
Zákernejšie sú škvrny od čučoriedok, alebo aj ríbezlí, môžeme ich skúsiť čistiť citrónom, lepšie kyselinou citrónovou, biele a stálofarebné látky čpavkom, po ktorom škvrna sčervenie a možno ju vybieliť peroxidom a nakoniec vyprať. Škvrny od čučoriedok čistíme aj kyslým mliekom a potom vyperieme.

20.Škvrny od červeného vína
posypeme okamžite soľou, potom ešte môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, dôkladne vyprať a vypláchnuť.
Od bieleho vína vyperieme v horúcom roztoku saponátu s trochou čpavku.

21.Majonézu
z bielizne čistíme tekutým saponátom bez prídavku vody, potom opláchneme vodou a dočistíme benzínom či trichloretylénom. Alebo najskôr odstránime tukovú zložku (viď odstraňovanie mastných škvŕn) pomocou benzínu alebo perchloretylénu – nechemicky pomocou savého papiera. Zvyšnú časť škvŕn vyperieme vlažným roztokom pracieho prostriedku. Keby sme prali pri vyššej teplote, došlo by k zrazeniu bielkovín.

22.Horčica
škvrnu pokvapkáme citrónom alebo kyselinou citrónovou, vymyjeme v saponátovom kúpeli a necháme zaschnúť. Po zaschnutí môžeme ešte zbytky škvŕn dočistiť liehom. Zaschnuté škvrny od horčice pokvapkáme citrónom a približne za pol hodiny vyperieme v teplej saponátovej vode alebo v teplej vode so sódou. Ak zostanú ešte škvrny, dočistíme ich opäť na už suchej látke liehom.

23.Škvrny od vajec
by sa mali vyčistiť okamžite, pretože bielkoviny sa časom menia v nerozpustné zlúčeniny, ktoré nejdú vyčistiť. Čerstvé ich môžeme vyčistiť vodou s trochou čpavku, staršie škvrny radšej zveríme do rúk odborníkov.

24.Škvrny od mlieka a mliečnych výrobkov
rovnako ako od mäsa  a vajec, obsahujú bielkoviny, teplou vodou ich nečistíme a nesmieme ich ani zažehliť, pretože by sa bielkovina vplyvom tepla zrazila a škvrnu by už nešlo odstrániť. Použijeme len vlažnú vodu s enzýmovým pracím práškom. Čerstvé škvrny od mlieka a potravín obsahujúcich bielkoviny, musíme okamžite vymývať teplou,  nie však horúcou vodou.

25.Farebná zelenina
Keď nám znečistí odev  červená repa alebo kapusta, pokvapkáme fľak čpavkom a kefkou preklepávame do čistej podložky (utierky a podobne). Potom potierame ešte škvrnu suchým mydlom a nakoniec látku vypláchneme v čistej vode.  Škvrny od mrkvy najskôr dobre opláchneme pod prúdom studenej vody, potom preperieme vo vlažnej vode s jemným saponátovým prostriedkom. Pokiaľ škvrna nezmizne a pokiaľ to látka dovolí, vybielime ju odfarbovačom.

26.Čerstvú čokoládu
vymyjeme studenou vodou bez pracích prostriedkov, na pracích látkach ju možno potierať čpavkom. Na staré škvrny od čokolády je treba použiť roztok 1 dielu technického glycerínu, 1 dielu 3% čpavku a 1 dielu vody. Potom vymyjeme studenou vodou a nakoniec látku opláchneme ešte vo vode s trochou octu.

27.Škvrny od kakaa
zlikvidujeme roztokom z pol litra vody a pol lyžičky čpavku. Miesto tým potrieme a necháme pôsobiť, potom vyperieme, alebo postupujeme ako u čokolády.

28.Obrus poliaty kávou
vyperieme vo vlažnej vode so saponátom. Škvrnu tiež môžeme ihneď posypať soľou a vytierať. Biely obrus možno ešte po vypraní pokvapkať na postihnutom mieste peroxidom zriedeným vodou a potom vyprať.

29.Čajovú škvrnu
čistíme vodou so saponátom, prepláchneme kyselinou citrónovou, prípadne ešte necháme pôsobiť roztok bóraxu a vyperieme.

30.Škvrny od nápojov typu Coca-cola, Pepsi-cola a podobne
odstraňujeme pretieraním benzínovým čističom, či benzínom, potom vyperieme vo vode s pracím prostriedkom a dôkladne vypláchneme.

31.Škvrny od piva
odstránime mydlovou vodou s prídavkom liehu, potierame ich čistou handričkou namočenou v tomto roztoku a vyperieme.

32.Fľaky od rúžu
pokiaľ sú čerstvé – benzínový čistič aj liehový roztok, potom oblečenie bežne vyperieme. Pokiaľ odev nepúšťa farbu, tak sa dajú škvrny posypať bóraxom a potom celý odev dobre vyprať a vyplákať.

33.Škvrny od riasenky
z oblečenia najlepšie odstránime odstraňovačom škvŕn, ak zostanú aj potom, vyčistíme ich vodou a po uschnutí ešte vyčistíme roztokom z jedného dielu amoniaku a troch dielov studenej vody.

34.Škvrny od laku na nechty
môžeme odstrániť zmesou z rovnakých dielov liehu a acetónu. Tiež ich môžeme zlikvidovať tak, že látku podložíme bielou handričkou a poklepávame ľahko vatou napustenou odlakovačom, ktorý neobsahuje olej.

35.Škvrny od farby na vlasy
odstránime obtiažne. Podariť sa to môže peroxidom vodíka zmiešaným s rovnakým dielom čpavku alebo bielu tkaninu 3% peroxidom, ostatné kyselinou citrónovou či vínnou.

36.Škvrny od voňaviek
okamžite musíme pretrieť liehom. Staré škvrny odstránime zmesou z rovnakých dielov peroxidu vodíka a čpavku. Škvrny od kolínskej vody, ktorá niekedy obsahuje farbivo, čistíme najskôr benzínovým čističom, po uschnutí pretrieme glycerínovým roztokom.

37.Krémy a mastné líčidlá
odmastíme najskôr benzínom alebo trichloretylénom, potom ich vyperieme vodou so saponátom či mydlom.

38.Škvrny od prípravkov ako make-up alebo očné tiene je dobré navlhčiť a za použitia mydla trieť o seba. Potom vyperieme v bežnom pracom prášku.

Pri odstraňovaní kozmetických krémov, pleťových mliek či pleťových vôd používame najskôr benzín alebo rozpúšťadlo perchlorethylén.

Opäť skvelý článok vďaka spolupráci s www.perieme.sk, Evenit oceňuje tieto rady, určite ich aspoň vyskúšame pri rozliatom víne na obruse ;)

Zverejnené aj na www.pekne-obliecky.sk